Toulavé tlapky přátelství

Obrázek uživatele pilot Dodo

Přístupnost: bez omezení
Shrnutí: Jak vyřešit dvě osamění jednou ranou...
Prohlášení: Čestně prohlašuji, že pilot Dodo a její svět mi - bohužel pro ni - patří.
----------------
Dominika přešla k dalšímu kotci. Krátkosrstý malý hnědý voříšek se vynořil z boudy a vyčkávavě usedl kousek od dvírek. Dodo vstoupila k němu do klece, naplnila mu misku granulemi a zkontrolovala, jestli má dostatek vody. Brigáda v útulku Toulavých tlapek se již stávala rutinou, jen včera ji narušil příjezd darovaného dříví a stloukání nových kotců… Psů pořád přibývalo a málokterý měl štěstí, že si našel nového pána. Dominice kvůli tomu přišla zdejší práce docela frustrující, snad až zoufalá.

Nepřestávala proto přemýšlet, jak situaci psů a koček v útulku přece jenom nějak významněji změnit. Všichni, kteří měli něco společného s Toulavými tlapkami, sice na Facebooku neustále sdíleli fotky a informace o zdejších „hostech“ a poptávali se po známých, typickou nemoc podobných zařízení – neustále vzrůstající počet zvířat – se však vyléčit nedařilo ani v nejmenším. No, aspoň si teď pár dní odpočine, od zítřka jí začíná krátké volno, by mohla oprášit svou loď a zaletět si za přáteli trochu hlouběji do galaxie, přemýšlela při úklidu u štěněte německého ovčáka, které si ji až příliš hladově prohlíželo, ačkoliv do sebe právě naházelo večeři. Nakonec mu Dodo přišla příliš hubená. Moc jídla by z ní nebylo.

Večer po službě odjela vlakem domů a ještě před spaním si připravila jídlo na ráno. Jestli chce nepozorovaně vyletět z garáže, musí si trochu přivstat, minule jí maskování nějak selhalo a ještě měsíc se v obci nemluvilo o ničem jiném než podivném UFO; podobnou aféru by si tentokrát ráda odpustila. A pak se ještě netrefit do žádné družice nebo smetí kroužícího po orbitě kolem Země, poslední dobou už je to tam vyloženě zasviněné, roztrpčeně jí prolétlo hlavou, když usínala.

O pár hodin spánku a mnoho hodin cestování později si již klidnila nervy na sluncem vyhřáté terase domu, který patřil bratranci jejího nejbližšího přítele Hoto Suna na planetě Tramturura A. Z terasy se otevíral nádherný výhled na rozsáhlé pozemky patřící ke stavení, na kterých se rozkládaly sady, pole a louky, spásané stádem ovcí. Dodo se při vzpomínce na ně tiše zasmála, zdálo se, že si vybraly Hota za terč svých neplech, a chudák z nich měl pěknou fóbii. Já o vlku a vlk tady, pomyslela si, když dotyčný vyšel ze dveří na verandu a zamířil k jejímu lehátku s lahví vína a dvěma sklenicemi, které položil na blízký nízký stolek.
„Čmajzl jsem to z bratránkovy zásoby, ale myslím, že se zlobit nebude, stejně je víc na tu tvoji slivovici než na víno,“ zahlásil Hoto spokojeně a otevřel lahev.
„Díky,“ usmála se Dominika a začali si s Hotem líčit poslední novinky. Dominičinu pozornost upoutalo, jak často její přítel mluví o pocitu osamělosti, potřebě někoho blízkého, kdo by s ním byl pořád a o ničem s ním nediskutoval, a o lásce ke zvířatům („kromě těch zatracených ovcí!“) a její mysl okamžitě zachytila hozenou rukavici příležitosti.
„Hele, možná bych věděla o něčem, co by ti pomohlo. Víš, setkal ses někdy s něčím, co by chodilo po čtyřech, bylo chlupaté, mělo ocas a každé ráno se ti s láskou snažilo oblízat tvář, abys to nechal vyvenčit, a čas od času se ti snažilo sníst večeři?“
Hoto provedl krátkou inventuru mozku. „Má sestra se občas snažila sníst mi večeři…“
Dodo na něj chvíli zírala. „Nepředpokládám, že by byla chlupatá a měla ocas, drahouši.“
„Ne, to neměla,“ zašklebil se Hoto při té představě. Na rozdíl od některých jiných druhů neměli pomněnci příliš rozvinuté ochlupení ani oháňku, zato byli krásně ledově až pomněnkově modří a převážně plavovlasí s vodorovnými tmavšími pruhy ve vlasech. Stavbou těla se dost přibližovali lidem. Proto se na sestru mohla hodit jenom ještě jedna psí vlastnost – oblízávání obličeje, což si Dodo marně snažila nepředstavovat. Otřásla se. Raději rychle pokračovala v hovoru. „Říká se jim ‚psi‘, jsou to naši nejoblíbenější zvířecí mazlíčci, mohla bych ti jednoho sehnat.“
„A nepotřebují nějakou speciální péči, není s nimi příliš práce?“ zdráhal se Hoto.
„Pomohla bych ti s ním a pokusím se ti vybrat nějakého málo náročného a komplikovaného,“ uklidňovala ho Dodo.
„Tak dobře, bylo by fajn, kdybych měl nějakého parťáka,“ souhlasil Hoto Sun a zpečetil tak svůj osud.

Když Dominika opět nastupovala do práce v útulku, měla už všechno promyšlené. Psa bude muset vzít na sebe, rozhodně nemohla do Toulavých tlapek dovléct modrého mimozemšťana, navíc bez platného občanského průkazu. Sice se dle podmínek Toulavých tlapek předávat zvíře třetí osobě nesmí, ovšem co s tím, holt se nedá nic dělat. Také už začala sepisovat pro Hota první rady ohledně péče a výchovy psa, neboť neznal žádný pozemský jazyk, a nemohla mu proto žádnou chytrou knihu zapůjčit. Hračky a pelech mohla vzít ze svého domu, její psi stejně nejraději spali v posteli u rodičů a na gauči a věcí na hraní měli habaděj. Krmivo objedná na internetu, kartáč a misky nejspíš taky. Teď jenom vybrat toho psa, zadumaně se zadívala na řadu kotců. Protože se Toulavé tlapky věnují převážně týraným psům, výběr málo problémového společníka byl značně zúžen, nakonec však Dodo došla k názoru, že malý roční kříženec Chlumík, neskutečný mazel, bude nejvhodnější. Však jsou prázdniny, pokud zde skončí s brigádami, může měsíc dva strávit na statku u bratránka Hoto Suna a hezky si oba – Hota i psa – pohlídat. A je to, v duchu zajásala.

Naštěstí zajásal i Hoto o týden později, když se mu nadšený Chlumík ovíjel kolem nohou, zatímco ho unešený pomněnec hladil po černém kožíšku. S rozzářenýma očima se obrátil k Dominice a zeptal se: „Myslíš, že ho dokážu naučit nosit mi pivo?“
Dodo ukryla hlavu v dlaních.


Na základě této povídky jsem odeslal/a DMS nebo příspěvek na účet
(klikněte pouze v případě, že je to pravda)

Podporuji: 

OS Toulavé tlapky; http://www.toulavetlapky.cz/
číslo účtu: 216955754/0300

Fandom: 

Komentáře

Obrázek uživatele Keneu

Pes pro mimozemšťana, to je dobré. Srovnání se sestrou pobavilo.

Obrázek uživatele pilot Dodo

děkuju :-)

Obrázek uživatele Aries

Obvykle mě psi ani mimozemšťani moc nerozněžnujou, ale tohle je strašně milý

Obrázek uživatele pilot Dodo

díky, jsem ráda, že se líbilo :-))

Obrázek uživatele Danae

Darovat psa mimozemšťanovi je koukám pěkný logistický oříšek. Ale Dodo to dokázala :)
-A A +A