Nádech

Obrázek uživatele Karin Schecter
Drabble: 

Nemocničním pokojem se nese smích, tichý zpěv i tóny akustické kytary. Zdi jsou vyzdobené fotkami, obrázky i vánočními světýlky.

Unavené byly hned od začátku. Doktoři ihned věděli, že nepracují správně. Dech za dechem, minutu za minutou. Naplní se hlenem, který bude muset vykašlávat. Bude se jí těžce dýchat a její plíce budou čím dál unavenější. Stejně jako zbytek jejích orgánů a svalstva.

Tři roky? Možná pět let. Osm? Deset? Bylo jí čtvrnáct, když upadla do kómatu. Prý už se neprobudí. A přece. Dospělosti se ale nejspíš nedožije.

Dvacet jedna.

Transplantace proběhla úspěšně. O týden později pacientka zemřela na mozkovou mrtvici.

Závěrečná poznámka: 

Napsáno na památku Claire Wineland, která zemřela v září 2018, bylo jí 21 let. Cystickou fibrózu jí diagnostikovali hned po narození a celý život s ní bojovala. I tak byla však vždy pozitivní a veselá a snažila se se svým životem udělat tolik, kolik jen mohla. Přednášela, snažila se ostatní vzdělávat prostřednictvím Youtube a založila neziskovou organizaci na pomoc rodinám pacientů, kteří mají cystickou fibrózu.

Komentáře

Obrázek uživatele Tora

Nádherně napsáno, smutný osud.

Obrázek uživatele tif.eret

Drabble se mi líbí.

Obrázek uživatele Karin Schecter

Děkuji za komentáře. Ano, neměla to lehký, ale byla šťastná a nic si z toho nedělala. Doporučuji zkouknout nějaký z jejích TED talks, popř. nějaké z jejích videí, pokud vás její příběh zaujal <3

-A A +A