Götterdämmerung

Úvodní poznámka: 

Duben 1945.

Drabble: 

Rádio vysílalo koncert Berlínské filharmonie. Tak jako ve vzdálených předválečných časech, kdy lidé pouštěli rozhlas na konci pokojného dne, jako v nedávných letech, kdy rádio přinášelo zprávy o vítězství.
Nyní byly na programu dne jiné koncerty. Ničivé nálety měnily pyšné hlavní město v trosky. Střelba a rachot tanků zněly už na doslech.
Vůdce stále povolával do boje další dobrovolníky, chlapce určené k záhubě. Ve svém krytu snad ještě věřil v zázraky, ačkoliv konečná zkáza už byla neodvratná.
V pochmurném večeru zněla hudba rovněž ponurá. Melancholická harmonie vrcholící v tragické vznešenosti. Dílo příznačné pro poslední koncert filharmonie před evakuací.
Soumrak bohů.

Závěrečná poznámka: 

Údajně byla hudba z této Wagnerovy opery skutečně na programu posledního koncertu Berlínské filharmonie vysílaného rozhlasem v dubnu 1945.
A k poslechu

Komentáře

Obrázek uživatele Keneu

Ó, atmosféra! Ke konci války zní tahle hudba velmi stylově. Bezvadné.

Děkuju. Docela jsem se divila, jak to vyšlo, že to byla zrovna tahle skladba - i když, ona to asi ani nebyla náhoda, všichni kromě toho jediného už museli vědět, že konec je na dohled.

Obrázek uživatele Faob

Pod stejným názvem tu je letos drabble nad původním osudy Wagnerovy opery, krom toho existuje i film: tři rozdílná zpracování, a přesto v něčem podobná! Strašně zajímavé, jak každý autor vnese pod ten temný název jinou temnou tóninu, jinak úžasně zabrnká!

Děkuju za komentář. Vidíš, to jsem si neuvědomila, že název už tu jednou byl, i když stoslovku jsem zaregistrovala. Tak jsem to aspoň dala do originálního jazyka, aby se obojí nepletlo.

Obrázek uživatele Aplír

Soumrak bohů - skutečně příznačné. Pěkné zpracování dobrého nápadu.

Děkuju.

Obrázek uživatele strigga

Já se asi už jen podepíšu pod výše řečené, je to moc dobrý...

Děkuju moc.

Obrázek uživatele KattyV

Opravdu to má atmosféru zmaru dokonale ladící s názvem.

To jsem ráda, díky.

Obrázek uživatele Brygmi

Velmi pěkně napsané.

Děkuju moc.

Páni - výborné!

Dík moc, Peggy.

Obrázek uživatele Terda

Výborně pochmurné

Díky.

Obrázek uživatele Chrudoš Brkoslav Štýřický

Přes svou pochmurnost mne zaujalo.

Děkuji.

-A A +A