Není trh jako trh

Obrázek uživatele Rorico
Úvodní poznámka: 

VAROVÁNÍ: Tento drabble je pro otrlejší, protože se týká velmi nepěkného tématu.

Drabble: 

Nse Okoyno měla v očích slzy. Byla na dně. Zcela na dně.

Když spolu s dalšími dvaceti lidmi přejela na korbě pick-upu poušť z Nigérie, svého domova, do Murzuku, nedělala si naděje, že to byla ta nejhorší část cesty. Největší strach měla z moře. Ale to bylo ještě daleko. Stejně jako vysněná Evropa.

Pokračoval do Waddanu, ale tam si ji vyhlédl obchodník s lidmi a uprostřed noci ji z noclehárny unesl.

Právě tak, jako to dělalo nenáviděné Boko Haram.

Teď stála na dvoře na improvizovaném lešení s dalšími deseti ženami před davem mužů a překupník ji hodnotil na třicet dolarů...

Závěrečná poznámka: 

Dnes jsem viděl dokument o uprchlické krizi, která stále trvá. Týkalo se to konkrétně trasy z Nigérie přes Libyi a na Středozemní moře.
Musím říct, že jsem si ani v nejmenším neuměl představit co všechno taková cesta obnáší. Bylo mi jasné, že to musí být velmi náročné, ale realita opravdu dalece předčí jakékoliv představy.
Cílem těchto nešťastných lidí je dostat se z hrůzy a bezvýchodné situace v jejich domovině pryč, někam kde se nemusejí alespoň bát o život. Ano, i mezi nimi se nepochybně najdou výjimky, ale těch je opravdu jen pár.
Bohužel celé toto snažení se stalo jen a pouze businessem organizovaného zločinu, kde lidský život znamená možnost zisku. Nic víc.
Je dobré se vždy zamyslet, kdo jsou ti "uprchlíci" a "migranti", že jsou to konkrétní lidé, kteří chtějí žít svůj život důstojněji a beze strachu a ponížení.

Komentáře

Obrázek uživatele Aries

přesně tak

Obrázek uživatele Lady Peahen

A byly doby, kdy tam vedly normální, relaivně bezpečné, obchodní stezky. 16. století není tak daleko... Ne?

Obrázek uživatele Rya

Vynikající!

Obrázek uživatele Achája

Brr, nasadil jsi letos celkově dost těžkých témat!

-A A +A