Moje články

  • Obrázek uživatele Dr. Dark Current

    Elektroinženýr se zálibou ve focení

    Úvodní poznámka: 

    Harold Eugene Edgerton je krásnou ukázkou toho co může dokázat inženýr elektrotechniky, který má zálibu ve focení, jehož zdokonalování zasvětil svůj život. Vynalezl například vysokorychlostní fotoaparát, který dokázal vyfotit výbuch atomové bomby.

    Drabble: 

    V třicátých letech dvacátého století bylo stále potřeba pro fotografie za špatného světla používat speciální magnesiem a kyslíkem plněné bleskové žárovky na jedno použití.
    Doktor Edgerton po svých studiích na MIT vyvinul první elektronický blesk na světě, který měl hlavní výhodu v tom, že šel použít vícekrát. Je to skleněná trubice naplněná xenonovým plynem. Pro to, aby mohla generovat světlo musíme v trubici zapálit vysokonapěťový elektrický oblouk, který zahřeje xenonový plyn do fáze plazmatu za současného emitování pulzu světla.
    Takový blesk měl ještě dlouhou cestu k tomu, aby se dostal do světa fotografie, protože další výzvou bylo celé zařízení zmenšit.

  • Obrázek uživatele Dr. Dark Current

    Imaginární fanynka

    Úvodní poznámka: 

    Bohužel v našem reálném světě neexistují inženýři jako Tony Stark, který se těší velké popularitě a před dveřmi mu stojí zástupy fanynek. Rozhodl sem se tedy vytvořit zevrubný popis toho, jak by mohla vypadat největší fanynka průměrného inženýra z VUT.

    Drabble: 

    Vzhledově by zapadla nespíš nějaká brýlatá holčina s copánky a nevýrazným oblečením. Byla by vybavena zápisníkem vždy připraveným na zaznamenání čehokoliv ze života inženýra, co by mohl být potenciální průlomový objev a mohla si připomínat, že byla u zrodu něčeho velkého.

    Také by se očekávalo, že bude znát nazpaměť jeho závěrečné práce a bude umět citovat oblíbené pasáže s velmi zvýrazněnou intonací v hlase.

    Na jejím Instagramu by v příbězích ukazovala, jak geniálně umí její nejoblíbenější inženýr odvozovat rovnice a na zdi se bude chlubit vytetovanou kopií diplomu a všech nákresů podaných patentů na podivuhodné vynálezy bez jasně pochopitelné funkce.

  • Obrázek uživatele Dr. Dark Current

    I bez kávy se dá udělat pořádná rána

    Drabble: 

    A je to tady! V kuchyňce pokazil kávovar.
    Po nezdařeném pokusu o pohodový začátek pracovního dne se ze značným kofeinovým deficitem odebírám do laboratoře zaznamenat výsledky testu. Hned ve dveřích slyším „Zase vám to nejede vrtáci.“

    Pouštím se do hledání příčiny závady. Po chvíli zkoumání házím zdravý úsudek za hlavu a přemosťuju ochranné obvody, které evidentně brání spuštění testu.

    Po stisknutí tlačítka start mě z testovací laboratoře oslepí modrofialová záře s efektním zvukovým doprovodem. S pořádnou nadílkou sprostých slov mačkám tlačítko central stop.

    Abych nezapomněl je čtvrtek 12.11.2020 a nevím, jestli se mi chce zítra na cokoliv sahat!

  • Obrázek uživatele Dr. Dark Current

    Sem se zamyslel... Trošku :D

    Úvodní poznámka: 

    Tohle téma mi místo inspirace k napsání nějakého dalšího drabble do oblíbené vědy ve sto slovech spíš připomnělo, jak často se svém životě pohybuju na hranici buď svých možností nebo pak v důsledku na hranci mé existence na této modré kouli poletující si vesmírem.

    Drabble: 

    Dost často to může být hranice riskování života při mých pokusech o trhání časových rekordů při cestě domů, nebo jak rychle dokážu jezdit na zledovatělém okruhu s ideálně půjčeným autem… Naštěstí neúspěchy na tomto poli dostávají na hranici spíše moji peněženku, než můj život hehe
    Další z věcí je pokoušení toho, jak dokážu udržet soustředění, nevymýšlet kraviny a zbytečně neriskovat při práci s nebezpečným napětím v práci, abych si náhodou někde neodložil ruku a neudělal ze sebe ukázkový materiál pro náš HSE tým do jejich oblíbených školení pro otrlé povahy.

    Tak sem zvědav, jestli se vůbec dožiju nějakého požehnaného věku!

  • Obrázek uživatele Dr. Dark Current

    Krám rezavý

    Drabble: 

    „Hezky Ti to kvete!“
    Tak přesně tuhle větu slyším od lidí, kteří poprvé uvidí můj jakostní 30 let starý Japonský vůz.
    Bohužel inženýři v Japonsku se rozhodli nepoužít žádnou z možností ochrany železa před korozí a tak jsou atomy železa vydány na pospas prostředí plnému vody a kyslíku. To jsou totiž prvky, které okradou atomy železa o elektrony a přemění ho na hydroxid železnatý, který se pak rozpadne na oxid železitý známý jako rez a trochu vody.

    Tahle reakce je však ještě horší v zimě kdy se do vody přidá trochu soli, která vytvoří elektrolytický roztok, který celý proces urychluje.

  • Obrázek uživatele Dr. Dark Current

    Vzácné ultrafialové záření

    Úvodní poznámka: 

    Nahrazuju téma č. 8. pro 8. 4. 2022. Téma: Mravenčí práce

    Drabble: 

    Krásnou ukázkou mravenčí práce je stroj od firmy ASML, který pomocí extrémní ultrafialové litografie dokáže na křemíku vytvořit struktury v rozlišení 3nm.

    Pro mě nejzajímavější částí tohoto stoje je zdroj ultrafialového světla o specifické vlnové délce 13,5nm. Světlo o této vlnové délce vzniká z plazmy ostřelováním cínu laserem.

    Spektrální účinnost takového pokusu je však jen 1%, abychom získaly desítky wattů světla o této specifické délce musíme použít inovativní přístup.

    Jako řešení se ukázalo přesně trefit laserem padající kuličku cínu, čímž se vytvaruje do konkávního tvaru, to zvětší spektrální účinnost. Vytvarovaná kulička se vypaří větším laserem za produkce záření.

  • Obrázek uživatele Dr. Dark Current

    Náhle ztracená rovnováha

    Úvodní poznámka: 

    To si tak hezky plánujete jak si večer sednete k počítači a pustíte se vesele do psaní drabble!
    Události dnešního dne tomu však nepřály a místo toho sedím v autě na parkoviště nemocnice a snažím se alespoň získat ten bodík za snahu!

    Drabble: 

    Po telefonátu oznamujícím, že si brácha při srážce hlavy s dveřmi propíchnout ucho, jsem si říkal, že to musí být vážně blbý aprílový vtip!

    V zápětí však vyrážíme směrem do nemocnice.

    Ovšem ani tyhle okolnosti nedovolily mému mozku nezačít přemýšlet o stavbě ucha a co způsobilo náhlou nevolnost při jeho poškození.

    Ucho totiž nemáme jen k tomu abychom mohli poslouchat úpění trpící společnosti SOSáků, ale taky zajišťuje vnímání rovnováhy pro náš mozek. Evolucí máme zakořeněno to, že když mozek z vnitřního ucha získá informace, které neodpovídají tomu co vnímají ostatní smysly, tak to vyhodnotí jako otravu a vyvolá se zvracení.

    Závěrečná poznámka: 

    Snad další dny tohoto krásného měsíce budou klidnější, bráchovo ucho bude v pořádku (nakonec má propíchlý bubínek) a já se snad dostanu aspoň do 2 ráno do postele! :D

  • Obrázek uživatele Dr. Dark Current

    Rozhodující elektrický šok

    Úvodní poznámka: 

    Pán temných proudů se tímto loučí s letošním ročníkem. Nešlo to sice úplně podle plánu, ale někdy sem holt musel dát přednost profesi před drabblením, tak mi to snad odpustíte ^^

    Díky za super komentáře! Občas to byla jedna z mála věcí co mě přiměla bojovat dál ;)

    Drabble: 

    „Páni ty šroubováky jsou super věc, teď dokážu opravit úplně všechno!“

    Něco takového se mi v mém útlém věku začalo honit hlavou, když sem dostal svou první sadu šroubováků a začal sem rozebírat a zkoumat všechny hračky.

    Jednou se pokazilo takové světýlko do zásuvky, abyste se v noci nebáli tmy a já jsem samozřejmě musel využít své nově nabité nástroje. Závada byla po rozebrání evidentní.

    „Ha upadlý drátek, to jenom spojím dohromady a zase to bude fungovat!“

    Avšak mé nezkušené já dostalo super nápad spojit drátky k sobě šroubovákem bez izolace.

    „AAAAA!!!“

    Tuhle první ránu od elektřiny si budu pamatovat!

    Závěrečná poznámka: 

    Od té doby jsem se elektřiny bál a zároveň jsem jí byl fascinovaný. To pak vedlo k výběru směru mého vzdělání a zkoumám ji doteď.

    Jen teda s větším respektem a snad i bezpečností!

  • Obrázek uživatele Dr. Dark Current

    Zábava při hodinách praktické elektroniky

    Drabble: 

    Elektrolytický kondenzátor má oproti jiným typům kondenzátorů elektrody tvořeny naleptanou hliníkovou fólií, jejíž povrch má díky tomu extrémně velký povrch. Díky tomu dosahuje tento typ kondenzátorů velkých kapacit.

    V elektrolytickém kondenzátoru se vytvoří pomocí kapalného elektrolytu a procesu formování na povrchu hliníku vrstvička oxidu hlinitého sloužící jako izolace. Takto vytvořený kondenzátor nesmí být přepólován, protože by se začal nekontrolovaně formovat na opačnou polaritu za vývinu velkého množství tepla.

    Toto však bylo zneužíváno při hodinách praktické elektroniky. Stačí zapojit obráceně ke zdroji a elektrolyt se začne odpařovat, zvýšený tlak v pouzdře zapříčiní ohlušující explozi, po které celé třídě pískalo v uších.

    Závěrečná poznámka: 

    Nebudu zastírat.... I já sem několik kondenzátorů záměrně odpálil. Neoblíbenou činností byl bohužel úklid vyvržených útržků hliníkové fólie :D

  • Obrázek uživatele Dr. Dark Current

    Nehostinná planeta lásky

    Úvodní poznámka: 

    Nahrazuji téma: Mrtvá schránka

    Drabble: 

    Páni já hladce přistála, takovou sprchu z kyseliny sírové jsem fakt nečekala.
    Ale je tady horko kdo by čekal že ten skleníkový efekt to tady vytáhne až na 460 °C.

    A ten atmosférický tlak! Vždyť 9 barů… To je 90x tolik co je na zemi!

    Klid klid… Venku jsou pořád slyšet hromy a já se zrovna bojím bouřky. Ale dobrá otevřu víko od kamery a pokusím se udělat první barevnou fotku této protivné nehostinné planety.

    No teda kdo by to čekal… Všude kameny!

    Ale ne!, Ten tlak a kyselina sírová narušily mou schránu. To jsem tu byla jen 128 minut…

    Závěrečná poznámka: 

    Veněra 13 byla první sondou, která z povrchu Venuše pořídila barevné fotografie. O 4 dny později ještě přistála sonda Veněra 14 a pořídila další snímky. Od té doby jsme se však na Venuši neodvážili poslat žádnou další sondu. Možná protože vyrobit něco co dokáže vydržet tak extrémní podmínky bude asi opravdu náročné.

    Na obrázek z povrchu můžete kouknout třeba sem: https://i.redd.it/iqpadr2wvykz.jpg

  • Obrázek uživatele Dr. Dark Current

    Cítit elektřinu na vlastní kůži

    Drabble: 

    Ačkoliv sem si elektřinu zvolil jako to, čemu se budu ve svém životě věnovat do hloubky, nikdy sem nepřišel na chuť tomu zkoumat ji dotykem a i sebemenší kopanec hrozně prožívám.

    Díky vyprávění učitele jsem však zjistil, že existují i jedinci kteří nejsou ani zdaleka tak přecitlivělí na elektřinu. Popisoval nám svůj unikátní zážitek z praxe, kdy měl najít spálenou pojistku v elektrickém rozváděči. Naprosto správně si začal připravovat měřící přístroj, když v tom ho mistr přerušil.

    „Přece se tímto nebudeme zdržovat.“

    V tom se začal špinavými prsty dotýkat šroubů pod napětím a s poklidem hlásit která pojistka je špatná.

    Závěrečná poznámka: 

    Asi jen díky špinavým prstům a svraštělé kůži byl jeho odpor vůči zemi takový, že nemohl protékat dostatečný proud, aby mu ublížil.

    Občas přemýšlím, že bych to někdy také vyzkoušel, jestli to nebyla báchorka, ale asi se mám už trochu rád abych na sobě dělal takové pokusy haha

  • Obrázek uživatele Dr. Dark Current

    Nestabilní vlastnosti polovodiče

    Drabble: 

    V polovodičích jsou elektrony uzavřeny do krystalových mřížek a jedinou cestou, jak se můžou dostat ven a vést proud je využití tepelných vibrací krystalové mřížky. Tyto vibrace doslova vykopnou elektrony ven a ty pak můžou vést elektrický proud.

    Na rozdíl od kovů, kde se elektrony brzdí o kmitající krystalové mřížky, u polovodičů platí pravidlo více tepla = více proudu. Hrozí zde velmi nebezpečná řetězová reakce, která s narůstající teplotou propustí z vězení krystalové mřížky více elektronů, které vedou více proudu a více proudu zase generuje více tepla.

    Teplo bohužel nemůže narůstat nekonečně a nakonec dojde k destrukci nebohého kousku krystalu polovodiče.

    Závěrečná poznámka: 

    Jak dopadne můj poklidný pracovní den, když se toto stane, si můžete domyslet….

  • Obrázek uživatele Dr. Dark Current

    Cesta do neznáma

    Drabble: 

    Letící rychlostí 17 km/s ve vzduchoprázdnu 22.8 miliard kilometrů od země, to je osud přiřknutý stvořiteli na zemi. Dostal sem se tak daleko, že už prakticky necítím solární vítr, protože jsem opustil heliosféru.

    Můj zdroj energie radioizotopický termoelektrický generátor naplněný plutoniem-238 s poločasem rozpadu 87.7 let začíná slábnout. Po 43 letech mojí mise už mi zbývá jen 70.84% plutonia-238. Množství generované energie však kleslo na tolik, že mi mí stvořitelé nařídili půst a musím vypínat své přístroje abych dokázal ještě pár let posílat data na zemi.

    Po mém odmlčení zůstane poslední úkol, doručení zlaté nahrávky do neznáma.

    Závěrečná poznámka: 

    Voyager 1 (i druhý Voyager 2) nese do volného prostoru vesmíru zlatou nahrávku na které jsou zachyceny zvuky a obrázky našeho života a kultury na zemi.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Voyager_Golden_Record

  • Obrázek uživatele Dr. Dark Current

    Od mávnutí křídel ke katastrofě

    Drabble: 

    V práci při ladění mých velmi neoblíbených PID regulátorů se často setkávám se zvláštním jevem. Vytvořím systém, který je ve statickém stavu zdánlivě stabilní, ale i sebemenší změna ho dokáže rozhodit tak, že dochází ke katastrofám.

    Při každém z výbuchů mých nebezpečných experimentů si vzpomenu na efekt motýlích křídel, kdy mávnutí křídel motýla může na druhém konci světa vyvolat hurikán.

    Své jméno si zasloužil díky Edwardu Lorenzovi, který byl matematik a meteorolog zároveň. Ten se motýlí efekt snažil matematicky popsat na základě teorie chaosu. Vznikl tedy Lorenzův trojdimenzionální deterministický dynamický systém, popsaný diferenciálními rovnicemi, jehož vykreslený graf připomíná motýlí křídla.

    Závěrečná poznámka: 

    Na motýlí křídla vzniklá z grafu Lorenzova systému můžete kouknout tu ^^ https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/71/Lorenz_system_r28_s1...

  • Obrázek uživatele Dr. Dark Current

    Složitá cesta k fotografii

    Úvodní poznámka: 

    Fotky jak je dnes dělá už jen hrstka našenců a většina světa už zapomenula, protže existují jednodušší, levnější a rychlejší metody.

    Drabble: 

    Zkontrolovat expozimetr, nastavit clonu, upravit čas závěrky, zaostřit a konečně stisknout spoušť.

    Ano takhle se v minulém století dělaly běžně fotografie. Zaostřený obraz se přes komplikovaný systém čoček přenesl na kus plastového pásku pokrytého emulzí krystalů halogenidů stříbra v želatině. Velikost krystalů pak rozhodovala o citlivosti na světlo ISO a také o zrnitosti fotografie.

    Při kontaktu se světlem se halogenidy mění na kovové stříbro. Následuje pak proces vyvolání filmu, kdy se film ponoří do silného redukčního činidla, aby se exponované atomy stříbra proměnily na tmavé skvrny. Film je pak třeba ustálit působením roztoku thiosíranu sodného, který odstraní zbytky halogenidů stříbra.

    Závěrečná poznámka: 

    A ne po tomhle ještě fotky nemáte! :D

    Čeká vás další chemická párty v temné koupelně a kolíčky na prádlo :P

  • Obrázek uživatele Dr. Dark Current

    Co může Dr. Dark Current nabídnout...

    Drabble: 

    Vážená slečno,
    uchvátila jste mne na tolik, že vám musím prezentovat své dovednosti, abyste mohla posoudit mé přijetí do společné domácnosti.

    Mám poměrně rozsáhlé zkušenosti praktické elektroniky, takže můžete očekávat, že například zvýším sací výkon vašeho vysavače, přidám do mixéru funkci turbo nebo zlepším efektivitu domácího osvětlení, aby vaše krása mohla ještě lépe vyniknout. Nutno však podotknout, že některé experimenty občas nevyjdou na první pokus a je třeba několik vývojových iterací.

    Také se můžete těšit na neustálé popisování toho „jak věci fungují“ a to od principu splachování záchodu po funkci proudového motoru letadla s přídavným spalováním.

    Váš,

    Dr. Dark Current

    Závěrečná poznámka: 

    Že tohle přeci nejsou ty správné dovenosti, které jsou potřeba pro soužití?

    No jistě že nejsou!

    A že je všechno tohle vrtátní se do věcí nezodpovědné?

    Ano je a moc! (Teda záleží z jakého úhlu se na to díváme, protože já přece vím co dělám že :D)

    Ale... Aspoň to s takovým tvorem nebude nikdy nuda :D

  • Obrázek uživatele Dr. Dark Current

    Otrava xenonem - gone wrong

    Drabble: 

    Je sobota 26. dubna 1986 a v reaktoru čtvrtého bloku Černobylské elektrárny houfy izotopu xenonu-135 lapají mračna rychle poletující sebranky neutronů. Xenon-135 vzniká rozpadem běžného štěpného produktu jódu-135 a přispívá ke stabilitě reakce. Při zachycení neutronu se xenon-135 přemění na stabilní xenon-136.

    Když v tom neopatrný operátor zasunuje do reaktoru kontrolní bórové tyče, které pochytají většinu neutronů. Bez neutronů se nemůže xenon proměnit a jeho koncentrace v reaktoru naroste na tolik, že se reakce zastaví.

    Po vytažení většiny kontrolních tyčí se zdánlivě nic neděje, ale uvnitř reaktoru nové neutrony hromadně proměňují xenon, který je poslední zábranou ke zničující řetězové reakci.

    Závěrečná poznámka: 

    Tomu co se v Černobylu stalo se říká xenonová otrava reaktoru. Která rozhodí rovnováhu generace a pohlcování neutronů v reaktoru. Správný postup by při otravě měl být odstavení reaktoru a vyčkání na přirozený rozpad xenonu-135 který trvá 9,2 hodiny. Poté lze reaktor zase bezpečně spustit.

  • Obrázek uživatele Dr. Dark Current

    I s protézou šampionem disciplíny

    Úvodní poznámka: 

    Maličko se infiltruju do neznámých končin :D

    Drabble: 

    K senzaci došlo na ptačích akrobatických závodech, když zvítězil handicapový čáp s bionickými křídly. Čáp, který kvůli své těžkopádnosti obsazoval vždy poslední pozice, neskrýval své nadšení a sršel chválou na svá nová křídla, která jsou propojena s jeho nervovým systémem.

    “Víte po mé nehodě jsem si myslel, že už nikdy létat nebudu, ale tenhle zázrak moderní techniky dělá snad ještě víc než by sem si mohl přát.”

    O poznání menší nadšení projevoval dosavadní král disciplíny kolibřík.

    “Už teď spalujeme cukr přímo ve svalstvu, aby jsme udrželi krok s technikou. Ale tyhle křídla vyrobené z ultralehkého karbonu poskytují absolutně nepřijatelné zvýhodnění!”

  • Obrázek uživatele Dr. Dark Current

    Ukecaný detektor kovů

    Drabble: 

    Toto je prosím pokročilý detektor kovů s dvojitou „D“ detekční sondou. Ta obsahuje dvě cívky, z nichž jedna vysílá signál a druhá přijímá. Pokud se do magnetického pole vysílací cívky dostane kovový předmět dochází k fázovému posunu a změně amplitudy signálů na příjímací cívce.

    Protože každý kov ovlivňuje magnetické pole jinak, jde přijímaný signál v reálném čase zpracovávat a provádět softwarovou diskriminaci kovů. Ušlechtilé kovy jsou většinou více vodivé a indukované vířivé proudy více ovlivní magnetické pole cívek.

    Pojďme si to vyzkoušet.

    Píp, píp, píííp…

    Ten detektor je dneska ale ukecaný s takovou nic nenajdeme…. Že já zapomněl udělat kalibraci!

    Závěrečná poznámka: 

    Kalibraci je nutno provádět před každým použitím detektoru, protože vlastnosti půdy jsou při každém detekování jiné. Vodivost půdy ovlivňují například rozpuštěné minerály a vlhkost. Vysoce minerální půdy téměř znemožňují použít detektor protože se výrazně zmenšuje potenciální hloubka detekce kovu.

    Nezkalibrovaný detektor slabě pípá prakticky pořád a snadno vám pak přes neustálý nával tonů uteče opravdový nález.

  • Obrázek uživatele Dr. Dark Current

    Strčit hlavu do písku a dělat, že se nic neděje...

    Drabble: 

    Snažíte se před půlnocí rychle dopsat drabble, když v tom vám totálně zamrzne počítač a jedinou cestou, jak z toho ven, je jeho restartování.

    Jednou z otázek, která vám v ten okamžik přichází na mysl je:

    „Proč se ten krám zase zasekl?!“

    Častou příčinou může být takzvaný deadlock, kdy jeden proces čeká na dokončení operace druhého, která nemůže proběhnout, protože se čeká na dokončení operace prvního.

    Bohužel zrovna v případě windows bylo rozhodnuto tomuto problému nepředcházet, ale raději ho pro lepší rychlost systému ignorovat. Tento postup má poměrně trefný název „pštrosí algoritmus“, který bez násilného ukončení procesu neudělá vůbec nic.

  • Obrázek uživatele Dr. Dark Current

    Adrenalinový zážitek jako žádný jiný

    Úvodní poznámka: 

    Takový pohled do toho co asi zažíval rover Perseverance při své cestě na Mars :D

    Drabble: 

    Tak nastal den mého odletu, jsem docela nervózní, ale kdo by nebyl… Sedět si tady na špičce 58 metrové rakety, která má motory původně vyvinuté pro Sovětský raketoplán.

    3… 2… 1… 0… Zážeh!

    Páni tohle byla tedy jízda, ta raketa má fakt sílu!

    Po sedmi měsících temnoprázdna a nudy si začínám myslet, že letím rychlostí 33 km/s špatným směrem.

    Ale počkat právě na mě vykoukla ze zpětného zrcátka nějaká červená koule! Kdo mohl čekat že se potkáme obráceně.

    Vstupujeme do atmosféry musím se odmlčet!

    Prach usedl a opatrně vystrkuji kameru… Mám všechny kola? Mám! Červená planeto jedu si pro tebe!!!

  • Obrázek uživatele Dr. Dark Current

    Kdo si počká ten se dočká

    Drabble: 

    V roce 1927 profesor Thomas Parnell vytvořil experiment ve kterém chtěl svým studentům dokázat, že substance, které se mohou jevit jako pevné, jsou ve skutečnosti kapaliny s extrémní viskozitou.

    Pro experiment si zvolil kolomazný dehet, který se dá za studena roztříštit, ale ve skutečnosti má viskozitu 230 miliardkrát větší než voda. Zahřátý kolomazný dehet byl nalit do ucpaného trychtýře a nechal se ustálit. Po třech letech byla odstraněna zátka a experiment započal.

    Studenti si však na první odkápnutí kolomazu museli počkat dlouhých 8 let což zarmoutilo mnoho z těch kteří s optimismem doufali, že se dočkají do konce svého studia!

    Závěrečná poznámka: 

    V současné době, je experiment nonstop sledován webkamerou, tak můžete klidně začít hypnotizovat formující se kapku zde: http://www.thetenthwatch.com/

  • Obrázek uživatele Dr. Dark Current

    Oříškové latté byla poslední kapka

    Drabble: 

    Dámy a pánové, situace s veverkami už překonala i kůrovcovou kalamitu a já nemůžu začínat svůj den popíjením oříškového latté! Svolali jsme proto vědecké shromáždění, abychom vymysleli konečné řešení této katastrofy.

    Začneme rovnou s mým návrhem, který je samozřejmě ten nejlepší. *hladíc si své obří ego* Vycházíme z toho, že veverka dokáže slyšet zvuky o frekvenci 70 kHz, která nebude rušit psy ani kočky. Vyrobíme tedy tisíce falešných ořechů, do kterých umístíme zvukové zařízení. Veverky samy přemístí ořechy do vyloučených veverko zón a na dálku spustíme rušivé zvuky, které zajistí, že samičky bude bolet hlava a další množení nebude možné!

  • Obrázek uživatele Dr. Dark Current

    Hlavu nosíme pro parádu

    Úvodní poznámka: 

    Nevím jestli je to jen výjimka mojí hlavy, ale hrozně snadno zapomínám co sem slíbil a často slyším, že hlavu nosím jen pro parádu :D

    Bohužel ani v práci to není o moc lepší...

    Drabble: 

    Tady pán všech temných proudů měl jednou vést svůj první meeting, ve kterém měl popsat svou propracovanou metodu pro akcelerované testování elektrolytických kondenzátorů.

    Ale co čert nechtěl, nějak se to vykouřilo z hlavy a první uvědomění, že je to už dnes, přišlo až když mnou přiběhl kolega, že za 5 minut začínáme. V tu ránu by se krve nedořezali.

    „Vždyť já nemám ani prezentaci!“

    Koktavou angličtinou se pokouším vařit z vody, když v tom kolega duchapřítomně převezme slovo a s perfektní improvizací nakrmí vedoucího tolika obecnými informacemi, že je meeting brzy u konce.

    Byl to můj největší hrdina toho dne!

  • Obrázek uživatele Dr. Dark Current

    Mozky nezodpovědné zlobivé!

    Úvodní poznámka: 

    Zatímco o kovalentních vazbách v molekulách se na základní či střední škole učili všichni čtenáři vědy ve sto slovech, povědomí o nekovalentních interakcích a molekulárních klastrech je mnohem omezenější. Přitom neexistuje jediný významný proces probíhající v živém prostředí, který by nekovalentními interakcemi nebyl od počátku až do konce ovlivněn.

    Drabble: 

    Teda jau! Kdo by řekl, že ten nový nůž bude tak ostrý…

    Takhle to začíná, když se vaše tělo musí dát do práce s opravami napáchaných škod způsobených tím nezodpovědným mozkem.

    Jedním z procesů, který probíhá je replikace DNA, kdy potřebujeme podle vzoru vytvořit identickou kopii předlohové šroubovice. Přenos genetické interakce v DNA je názorným příkladem proč si příroda vybrala slabé nekovalentní interakce.

    Nekovalentní interakce musí být na jednu stranu silné, aby zajistili stabilitu DNA a zároveň dostatečně slabé, aby dovolily otevření šroubovice a genetická informace daná pořadím nukleových kyselin na jednotlivém vláknu se může zkopírovat na dvě dceřiná vlákna.

    Závěrečná poznámka: 

    Podmínky které musí splnit nekovalentní vazby jsou jako v pohádce o chytré horákyni. Ta také musela splnit zdánlivě protichůdné podmínky: Přijít ani ve dne, ani v noci, ani ustrojená, ani nahá, ani pěšky, ani na voze.

  • Obrázek uživatele Dr. Dark Current

    Paraziti v kabelech

    Drabble: 

    Klikáte na odkaz a opět tečou nervy z toho, že se stránky pomalu načítají. To se ubohé elektrony těžkopádně, jako soumaři, probíjí přes parazitní indukčnost a kapacitu kabelů, aby mohly doručit tak potřebná data. S každým metrem, který musí urazit, se tyto parazitní vlastnosti zvětšují.

    Se zvětšujícím se objemem dat, však elektrony, limitované tolika překážkami na cestě, musí ustoupit lepší a rychlejší technologii optických kabelů, kterými můžeme téměř bezztrátově přenášet obrovská kvanta informací rychlostí světla.

    Ano soumrak elektronů, jako nosičů informací na dlouhé vzdálenosti, se blíží a můžeme za to jen my a naše touha po super kvalitě úplně všeho!

    Závěrečná poznámka: 

    Tohle bylo tedy jako náročné :D

  • Obrázek uživatele Dr. Dark Current

    Dlouhé páteční večery trochu jinak

    Úvodní poznámka: 

    Takový normální pátek u nás na vývoji :D

    Drabble: 

    Čas od času se provádí experimentální měření, které děláte na prototypu sešitém horkou jehlou. Ve spěchu zapínáte test setup a to co teď relativně spolehlivě týden fungovalo udělá BUM.

    Studený pot stéká po čele, ale úkol zněl jasně.

    „Data z měření chci mít dnes na mailu!“

    Nu což tak se v krásný páteční večer pouštíte do zoufalé akce postavit identickou repliku prototypu a na ní provést měření znovu. Po tom, co vás v 11 dojde vrátný zkontrolovat, jestli ještě žijete, máte hotovo a zapnete napájení…

    Všechno se zdá být v pořádku, stisknout enter a laboratoří se ozývá další ohlušující rána….

  • Obrázek uživatele Dr. Dark Current

    Nebezpečná honba za rychlostí

    Drabble: 

    Pro většinu z nás je závodní auto jen rychlejší verze toho s čím jezdíme na nákupy, ale závodní auto je poměrně složitý vědecký experiment na kolech, ve kterém se snažíme najít rovnováhu mezi parametry jako je například výkon, přilnavost nebo aerodynamický odpor.

    Asi nejvíce zdivočelé jsou Americké závody dragsterů, se kterými se jejich jezdci s mullety na hlavě pokouší ujet vzdálenost čtvrt míle za co nejkratší čas. Pro dosažení potřebných výkonů se sahá po řešeních jako spalování nebezpečného nitromethanu, který může uvolnit 2,7x více energie než benzín a dokáže hořet i bez přístupu kyslíku za současného uvolňování vybuchujícího vodíku.

    Závěrečná poznámka: 

    Abych vyzdvihl zdivočelost tady tohoto typu závodění tak zde uvedu pár parametrů, které tyto velmi specifické vozy dosahují.

    -Dráha kterou musí ujet je 402m dlouhá (asi 4 fotbalová hřiště) a tuto vzdálenost jsou schopni ujet v časech kolem 4 sekund a dosahuje se rychlosti kolem 600km/h což je rychlejší než některé letadla. Výkon který je potřeba pro takové zrychlení je ekvivalentní výkonu přibližně 40 běžným autům.
    -Jezdci jsou vystaveni přetíženi 5g které může vyvolat ztrátu vědomí

  • Obrázek uživatele Dr. Dark Current

    Teleportování proti vlastní vůli

    Úvodní poznámka: 

    Tak zase po roce si dáme trochu méně vědecké a méně technické drabble, ale za to je víc ze života!

    Drabble: 

    Jistě jste si při sledování filmů s magií nebo sci-fi několikrát za svůj život říkali, jak by bylo super se umět teleportovat. Bohužel vás při bližším zkoumání zklame to, že můžete teleportovat tak leda kvantovou částici nebo světelný paprsek a další poměrně nepraktické věci.

    Při hlubším zamyšlení, jsem však díky mnoha zkušenostem, které jsem získal vyrůstáním na Moravě, odhalil tzv. nedobrovolnou teleportaci spojenou s konzumací alkoholu. Projevuje se tak, že se snažíte zůstat na jednom místě a najednou se bez vašeho přičinění proberete úplně jinde! V Brně je k dostání speciální podpultový nápoj, který vás teleportuje v rozmezí pár minut.

    Závěrečná poznámka: 

    A ano ten drink opravdu existuje a opravdu má takové účinky (A ano slivovice je jednou z jeho přísad)!

  • Obrázek uživatele Dr. Dark Current

    Radioaktivní poklady bazarů

    Drabble: 

    Takovou oblíbenou věcí, kterou chce mít každý střelený elektrotechnický vědec ve svém šuplíku je Geigerův počítač pro detekci ionizujícího záření.

    Pokud budeme předpokládat, že se nám podařilo sehnat velmi vzácné detekční trubice vyrobené ještě v dobách totality a opravdu jsme postavili na první pohled funkční zařízení. Musíme čelit další výzvě, a to opatřit si vhodný vzorek radioaktivního materiálu pro testování našeho detektoru.

    Jenže… Nemůžeme si jen tak napsat inzerát na bazoš „Koupím něco radioaktivního zn. spěchá“. Naštěstí existují radioaktivní předměty, jako skleněné postavičky barvené barvičkami z oxidu uranu, nebo svítící tritiové hodinky. Lidé ani netuší co mají doma na polici!

    Závěrečná poznámka: 

    Samozřejmě existují mnohem lepší a silnější zdroje ionizujícího záření, které se dají opatřit. Ale raději se budu tvářit, že nevím o co se jedná, protože i podsvětí má svá pravidla :D

  • Obrázek uživatele Dr. Dark Current

    Populační exploze snadno a rychle

    Drabble: 

    Porodnost můžeme podpořit i zákeřně a vytvořit malinké roboty neboli nanity, kteří budou infiltrovat celou lidskou společnost a naprosto náhodně budou sabotovat antikoncepční prostředky. Ovšem to by mělo jen krátkodobý účinek, než by to lidé prokoukli.
    Bude se muset nějakým způsobem trvale ovlivnit lidská mysl… Jistě bude existovat nějaká studie, jak rádiové vlny ovlivňují náš mozek. Stačí jen najít dostatečně silný vysílač, zvolit správný mix frekvencí a porodnice budou praskat ve švech. Pro tak velkolepý plán přichází v úvahu jedině vysílač Duga, který se kupodivu nachází hned poblíž Černobylské elektrárny, která poskytne dostatek výkonu pro globální ovlivnění smýšlení lidí. Dokonalé!

    Závěrečná poznámka: 

    Na co to sověti používali? To opravdu nevíme :D https://cs.wikipedia.org/wiki/Duga

  • Obrázek uživatele Dr. Dark Current

    Zrádná rezonance

    Úvodní poznámka: 

    Opět využijeme téma oživování vynálezů, jen teď blíže koukneme na jednu z příčin častých nezdarů :D

    Drabble: 

    Jistě jste někdy ve svém životě zavadili o pojem zvaný rezonance. Rezonance struny například umožňuje hudebním nástrojům na koncertě vydávat přesný tón. V elektrotechnice je rezonance přítomna taky a ve většině případů je prospěšná, protože umožňuje nejefektivnější přenos energie.
    Ovšem ne každá rezonance je pro naše výtvory dobrá. Asi tou nejhorší, se kterou jsem se setkal je ta, která pronikne do regulačního obvodu a ten na ni nesprávně zareaguje. To vyústí ve stav, kdy se s každým rezonančním kmitem zvyšuje výkon zařízení. Tento jev, je velmi často doprovázen děsivým koncertem rezonujících vodičů a transformátorů, který signalizuje vteřiny před neodvratitelnou katastrofou.

  • Obrázek uživatele Dr. Dark Current

    Sázky v podání elektrotechniků

    Drabble: 

    Při vývoji nového zařízení nastane okamžik, kdy se musí jeho prototyp poprvé zapojit do zásuvky. Protože kolegové z týmu jsou veselé kopy, baví se sázením na to, jak první připojení k síti dopadne. I když nejsem přítomen u podávání sázek, můžu s poměrně velkou jistotou podle jejich chování poznat, kteří kolegové si vsadili na smrt mého skvělého zařízení.
    Ano jsou to ti kolegové, kteří se schovávají pod stoly, nebo si narychlo staví barikády kolem svých pracovišť. Kolegové, co si vsadili na to, že mi to bude fungovat zůstávají v klidu jen do chvíle, než vytáhnu i já svůj ochranný štít.

  • Obrázek uživatele Dr. Dark Current

    Komplikovaný citový detektor na komplikované ženské pocity

    Drabble: 

    Tak si postavíme detektor citů. Už dost bylo zmatených signálů od těch zvláštních stvoření druhého pohlaví, kterého se bojíme už od základní školy. Kdo se v tom má vyznat herdek. Musíme v těch jejich zmatených citech nastolit pořádek vědou a technikou!

    Pro začátek by to chtělo nějakou slušivou čepičku s elektrodami na snímání Alfa, Beta a Theta vln v mozku. Dále bychom mohli přidat barevně kalibrovanou kameru pro detekci červenání, měření krevního tlaku pro detekci naštvání a termokameru pro měření zdrojů tepla, jestli ji naše činy zahřály u srdce.

    Teď jen vymyslet kde sehnat vhodný, a především spolupracující testovací subjekt…

  • Obrázek uživatele Dr. Dark Current

    Předčasné nadšení

    Drabble: 

    Takovým běžným pracovním úkolem elektrotechnického vývojáře může být třeba změření účinnosti skvělého produktu jeho společnosti. Pro měření si jistě zvolí ten nejlepší a nejkomplikovanější analyzátor, který v laboratoři najde a s chutí se pustí do měření. Výsledky se na první pohled zdají být úžasné, a tak hned píše svému nadřízenému email s předběžnou zprávou a je za to náležitě pochválen.

    Jenže co čert nechce… Při detailním zpracování výsledků zjistí, že data nedávají vůbec smysl a celé měření se bude muset opakovat! Po náročné a zdlouhavé kontrole se ukáže, že kalibrace přístroje je propadá. Ještě, že je to na koho hodit!

  • Obrázek uživatele Dr. Dark Current

    Rozšířené možnosti využití vrtačky

    Drabble: 

    Být milou a podporující ženou, může být někdy výzva i v normální domácnosti. Ovšem pokud je vaším mužem mírně střelený vědátor, který si nosí práci domů, stává se z toho úkol jen pro ty nejotrlejší z vás.
    Výpadky elektrického proudu v celé ulici způsobené nezdařenými pokusy jsou pro takový život téměř rutinou. Klid ovšem nemůžete mít ani v kuchyni, protože vašeho vědátora při shánění součástek jen tak něco nezastaví. Například si chcete připravit nějaký výborný dezert, ale váš vědátor nutně potřeboval součástky z vašeho mixéru na jeho veledůležitý vynález a musíte si těsto ušlehat vrtačkou.

    No, kdo tohle dokáže vydržet?

  • Obrázek uživatele Dr. Dark Current

    Alergeny a jejich potenciální hrozba pro lidstvo

    Úvodní poznámka: 

    Tak tohle téma bylo teda zoufalství, které se v průběhu večera proměnilo v náramnou zábavu haha!

    Drabble: 

    Přemýšlel jsem nad tím, jak vynálezci dávají svým výtvorům velmi kreativní názvy a z nich pak musí vytvořit nějakou neforemnou zkratku, protože by byl název příliš dlouhý a komplikovaný pro používání.
    Co kdyby však vynálezce dostal jako první nápad zkratku a k té by následně vytvořil naprosto ideálně se hodící vynález. Jenže co dokážete v tomhle jarním období kdy neustále smrkáte a pálí vás oči ze všech těch alergenů ve vzduchu…. To se zmůžeme tak leda na „Mrk smrk“. Co si s tím jako proboha máme počít? Vytvoříme snad Megalomanský radioaktivní kazič splácaný mocnou rušivou kovadlinou? Nebo ještě něco děsivějšího?

  • Obrázek uživatele Dr. Dark Current

    Cínová hora malých rozměrů s velkým ničivým potenciálem

    Úvodní poznámka: 

    Oh! No výtečně, i když mi to bylo neustále připomínáno, tak sem zakufroval start letošní sezóny :D Ale jistě prominete, neboť jsem byl velmi zaneprázdněn vymýšlením naprostých střeleností s velmi hypotetickou možností stát se něčím užitečným.
    Každopádně za rok toho hodně vybouchlo z různých příčin, znalosti se v určitých směrech zdokonalily a v určitých naopak povadly, tak uvidíme, jaké to zanechalo následky na schopnostech psaní drabble :D

    Drabble: 

    Zapájet například procesor, který má kupu malinkých nožiček vzdálených od sebe jen 0,4 mm je jistě snadné v nějakém z paralelních vesmírů, kde se lidem netřepou ruce.

    V tom našem bohužel musíme sladit kmity rukou, aby se na nožičku naneslo přesné množství cínu. Velmi často se však přižene záhadná gravitační vlna a její vinou dojde k rozladění synchronních kmitů rukou a vytvoříme nechtěnou horu cínu, která dokonale propojí několik nožiček k sobě. Taková malá katastrofa…

    Aby se redukoval počet elektrotechniků, kteří si v zoufalství vážou oprátky na prodlužkách, byly vynalezeny sosáky cínu, které dokáží dokonale eliminovat hrozbu potenciálního globálního problému.

  • Obrázek uživatele Dr. Dark Current

    Usměvavé kočičí skvosty

    Úvodní poznámka: 

    Co může být více nahodilé než moje myšlenky při vymýšlení drabble!

    Drabble: 

    Vytvořit drabble na chechctáky?! To je úplně v pohodě!

    Už to není v pohodě…

    Je to totálně v háji…

    To může být zase tisíc věcí… Hen smajlíci, které viděla Líza Simpsonová, když byla na veselých pilulkách a peníze…

    To vždycky říkal tata tyjo, že nemá chechtáky.

    Hmm Disco club Chechták díky google to fakt pomáhá!

    Anglický překlad chechtáku? Asi ne…

    Cože! Jenom 62 slov...

    A výborně nové video od juiceboxforyou!

    Co kdybych opravil tady ten USB kabel?

    „Tak co Verčo kolik máš slov?“

    „ůlppppyo tuzuuuuuuuuuuuu“

    Aha kocouři už píšou drabble fajn….

    Čím blíž půlnoci, tím víc komentářů… Ještě času dost!

  • Obrázek uživatele Dr. Dark Current

    Liščí spotrovní praktiky

    Úvodní poznámka: 

    Poslední drabble, tak si dovolím šlápnout mimo moji oblíbenou vědu ve sto slovech :)

    Snad se bude líbit!

    Drabble: 

    Velké drama se dnes odehrálo na posledním závodě v běhu na 3000 metrů!

    Všechno už vypadalo na triumfální vítězství ještěrčího sprintera, když v tom se těsně před cílem zakousla do závodníkova ocasu plazící se zmije, která teprve dokončovala své první kolo.

    Zdánlivě naprosto beznadějnou situaci zachránil ještěrčí sprinter pohotovým odhozením zátěže ve formě zmije i ocasu. Náhlá ztráta hmotnosti zajistila jen těsné vítězství nad liščím soupeřem.

    Na konci závodu byla zmije přizvána k podání vysvětlení incidentu.

    „Víte, přišla za mnou vypočítavá liška s tím, že bychom si jako predátoři měli pomáhat, a sledovat vítězství plaza se mi tedy fakt nechtělo!“

Stránky

-A A +A